Waar zijn ze gebleven de Joden van ons Amsterdam.
Liedtekst(PDF. Opent in nieuw venster)
Anne Frank
Liedtekst(PDF. Opent in nieuw venster)
PERSBERICHT
Muziekproject ‘80 jaar vrijheid 2025’ gaat van start:
Geke van der Sloot zingt in Den Haag tegen antisemitisme.
Urk, 16 december 2024 – Zangeres Geke van der Sloot presenteert twee nieuwe liederen tegen antisemitisme. Op 14 januari (13.45 uur) wordt symbolisch de eerste single en een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer – aan de commissie van Justitie en Veiligheid. Geke zal in Den Haag ook de liederen zingen.
De muzikale odes zijn het startpunt van een bijzonder muziekproject ter ere van ‘80 jaar vrijheid 2025’. Het project begint met twee indrukwekkende nummers: ‘Anne Frank’ van Peter Koelewijn en ‘Waar zijn ze gebleven, de Joden van ons Amsterdam?’ van Herman Krieg. De liederen zijn opgenomen bij het Holocaust Namenmonument en het Auschwitzmonument in Amsterdam en zijn vanaf vandaag op Spotify en Youtube te bekijken en beluisteren.
De opnames zijn door de zangeres met leerlingen van Geke’s Tiental in de herfstvakantie opgenomen. “Een bijzondere ervaring om dit met de kinderen op twee indrukwekkende locaties te doen,” zegt Van der Sloot.
Het lied ‘Anne Frank’ is in 1967 geschreven door Peter Koelewijn maar werd nooit uitgebracht. Het werd als te beladen beschouwd. “Dat is nu anders, vandaar dat ik het heb gekozen,” aldus de Urker zangeres. Het lied ‘Waar zijn ze gebleven de joden van ons Amsterdam?’ is in 1947 geschreven door Hans Krieg, een Joodse Holocaust-overlever. Het lied werd bijna een kwart eeuw later herontdekt door een onderzoekster van de Hollandse Schouwburg, maar werd nooit op cd uitgebracht.
Het muzikale project resulteert in een CD die rond Bevrijdingsdag uitkomt. De opbrengst is bestemd voor het Holocaust Namenmonument. Vanwege het toenemend antisemitisme heeft Van der Sloot besloten deze twee liederen al voor Kerst uit te brengen.
Wie in de klas aan de slag wil met deze liederen kan gebruik maken van het lessenpakket van Tanneke de Mol over antisemitisme. De muziek kan ook worden ingezet om aandacht te geven aan de Nationale Holocaustherdenking op 26 januari 2025, of als voorbereiding op een bezoek aan het Namenmonument.
De muziek is opgenomen in de studio van dirigent Jan Bode met inzet van diverse muzikanten. De videoclip werd geproduceerd door Jeroen Elferink en is te zien op het Youtubekanaal GekevanderSloot/Geke’sTiental.
De teksten van de liederen en het lessenpakket zijn te downloaden via www.gekestiental.nl